Jäätikkökurssi


Laskuvarjojääkärikilta on maamme johtava jäätikkö- ja vuoristovaellusten kouluttaja. Vuosittain koulutamme 50-150 oppilasta. Ammattitaidon takeena ovat kokeneet kouluttajat, viimeinen alan tietämys sekä vaativissa äärioloissa liikkuvien retkikuntiemme kautta saadut kokemukset.

HUIPPUJENGIN JALANJÄLJILLE INKOJEN MAILLE PERUUN

Keväällä 2016 MTV3:lla esitetty Huippujengi-sarja kuvattiin Etelä-Amerikassa, Perun Cordillera Blancan vuoristossa. Laskuvarjojääkärikilta vastasi Huippujengin kilpailijoiden kouluttamisesta sekä retkikunnan johtamisesta.

Nyt sinulla on mahdollisuus kokea Huippujengin maisemat Laskuvarjojääkärikillan kanssa.

JÄÄTIKKÖKURSSI

Laskuvarjojääkärikillan uudistettu Jäätikkökurssi on kaksiosainen. Ensimmäinen osa toteutetaan Olhavalla, Repoveden kansallispuistossa. Kouluttajina toimivat Huippujengistä tutut kasvot. Olhavan osio sisältää turvalliseen liikkumiseen vuoristojen jäätikköalueilla liittyviä tietoja ja taitoja, sekä niiden harjoittelua käytännössä.

Jäätikkökurssin Olhavan osion päämääränä on antaa kurssilaiselle sellaiset tiedot ja taidot, että hän kykenee liikkumaan ohjatusti jäätiköillä ja helpoilla vuorireiteillä.

Olhavan osio on loistava oppimismahdollisuus aiheesta kiinnostuneille tai virkistävä liikuntapainotteinen ulkoilmaviikonloppu vaikkapa kaveriporukalle. Ja mikä parasta, kurssilla tutustut samalla myös muihin samanhenkisiin ihmisiin, joiden kanssa voit vaikka suunnitella yhteisiä retkiä tulevaisuudessa. 

Viikonlopun kestävälle Olhavan kurssiosuudelle voit osallistua sitoutumatta Perun retkikuntaan. 

Jäätikkökurssille pääsemiseksi vaaditaan 18 vuoden ikä. Osallistujalle on eduksi aiempi kokemus luonnossa liikkumisesta. Jäätikkökurssin Olhavan osion suorittanut saa perustiedot turvallisesta liikkumisesta jäätiköillä ja vuorireiteillä. Jäätikkökurssin Olhavan osio hyväksytysti suorittaminen oikeuttaa osallistumaan järjestämällemme jatkokurssille. Jatkokurssilla kiivetään Perun Andeilla ja noustaan 5000-6000 metrin korkeuteen.

OLHAVAN KURSSIVIIKONLOPUN SISÄLTÖ

Jäätikkökurssi sisältää viikonlopun aikana teorialuennot Orilammen Majalla, sekä käytännön harjoittelun ja rastikoulutuksen Valkealan erämaa-alueella, Olhavanlammella.

Koska oppitunnit Orilammella alkavat aamulla, sinulla on mahdollisuus saapua paikalle jo perjantaina ja saunoa sekä yöpyä Orilammen Majalla.

Ohjelmarunko on seuraava:

OPPITUNNIT ORILAMMELLA (lauantaina klo 09:00-14:00)

 • Vuoristot ja jäätiköt vaellusalueena
 • Turvallisuus ja riskit liikuttaessa vuoristossa (mm. vuoristosairaudet, lumi-, kivi- ja jäävyöryt, serakit, sään vaikutus, jne.)
 • Varusteet ja niiden esittely

RASTIKOULUTUS OLHAVANLAMMELLA

 • Köysistön muodostaminen
 • Jääseinämän nousu
 • Jyrkän lumirinteen nouseminen
 • Kallioseinämän nousu
 • Railosta pelastautuminen
 • Laskeutuminen
 • Varuste-esittely
 • Ruokailu sekä yöpyminen ulkona

Myös majoittuminen ja yöpyminen ovat osa koulutusta, sillä milloin vaeltaja ei etene, hän joko huoltaa varusteitaan tai lepää. Mitä korkeammalle vuoristoon mennään ja mitä pidemmästä reissusta on kysymys, sitä tärkeämmäksi tulee toimintakunnon säilyttäminen.

Aikainen herätys on myös eräs opeteltava tai kerrattava asia. Vuoristossa lähdetään usein aamuyöstä liikkeelle, jotta vaaralliset alueet voidaan ylittää silloin, kun ne ovat turvallisimmillaan. Päivällä paistava aurinko tuo yleensä iltapäivällä tullessaan kivi- ja lumivyöryt.

KENELLE
Kurssi soveltuu reippaille ulkoilmaihmisille. Vaatimuksena on 18 vuoden ikä. Aikaisempi kokemus luonnossa liikkumisesta on eduksi.

MILLOIN
Vuonna 2017 järjestetään yksi Jäätikkökurssi 25.-26.2.2017
 
MITÄ MUKAAN
Teorialuennoille tarvitset muistiinpanovälineet. Lisäksi kyltymätöntä oppimushalua ja sammutatonta pilkettä silmäkulmaan ja positiivista mieltä! :)

Varustus, jolla selviät viikonlopun ulkona ml. yöpyminen ja ruokailut (teltta, makuupussi, ruoanvalmistusvälineet yms.), sekä pystyt toimimaan eri rasteilla.

Lämpötila aikaisempien kurssien aikoina on vaihdellut +3 ja –30 välillä, sekä sää räntäsateesta auringonpaisteeseen! Hyväksi havaittu on ainakin tarpeeksi lämmin makuupussi sekä kaksi makuualustaa.

Sovi kavereittesi kanssa kuka ottaa teltan, keittimen ja mitä syötte. Myös hangessa nukkuminen on mahdollista. Ruokailua suunniteltaessa on hyvä huomata, ettei sunnuntaina ole erillistä ruokailutaukoa, joten varaa reppuun pientä purtavaa ja paljon lämmintä juomaa.

Hyväksi asusteeksi on osoittautunut kuoripuku ja vaellus/varsikengät, sekä lämmintä taukoja varten. Järven jäällä saattaa olla vettä, joten varaudu jalkojen kastumiseen tai pidä kiipeily/vaelluskenkien lisäksi kumisaappaat mukana. Ota mukaan myös varasukat ja varakäsineet.

Tarvitset lisäksi otsa- tai taskulampun (lauantain viimeinen rasti pidetään pimeässä ja sunnuntaina herätys on ennen kukonlaulua)

Matka parkkipaikalta Olhavanlammelle on n. 3,2 km, joten liikaa ei kannata kantaa, mutta ei myöskään liian vähän. Sukset helpottavat usein kulkemista huomattavasti, mikäli on pakkasta ja lunta.

Mikäli sinulla on omia kiipeilyvarusteita, suosittelemme niiden käyttämistä (valjaat, jääraudat, kypärä), niin säästyt varusteiden vaihdoilta rasteilla. Mitään ei tarvitse kuitenkaan ostaa, ellet välttämättä halua. Kurssin hinta sisältää kaikki tarvittavat kiipeilyvälineet. Kurssilla tutustut myös alan erityisvarusteisiin, mikä helpottaa niiden hankkimista myöhemmin.

PALJONKO
Vuonna 2017 jäätikkökurssin uudistetun Olhavan osion hinta on vuonna 250 € (sis. alv. 24%) Hinta sisältää koulutuksen ja siinä tarvittavat erikoisvarusteet lainaksi, opetusmateriaalin sekä lauantaina tervetulokahvin ja suolapalan sekä lounaan seisovasta pöydästä Orilammen Majalla.

Laskuvarjojääkärikiltaan kuuluvat saavat kurssinmaksusta 20% alennuksen.

Nopean varaajan etu! Maksamalla Olhavan kurssiosion vuoden 2016 loppuun mennessä hinta on 235€.

MITEN ILMOITTAUDUN
Kurssien hinnat, maksu- ja peruutusehdot löydät täältä. Toimi ohjeiden mukaan.

Ilmoittautuminen Jäätikkökurssille tapahtuu netti-ilmoittautumiskaavakkeemme kautta.

Päästyäsi "ILMOITTAUTUMINEN ONNISTUI!"-sivulle tietosi on tallennettu. Ilmoittautumisen jälkeen saat piakkoin ilmoittamaasi sähköpostiosoitteeseen Olhavan viikonloppuun liittyvää materiaalia.
 
>> Siirry kurssi-ilmoittautumiseen

HUOM!  Kurssi antaa käsityksen tarvittavista tekniikoista ja olosuhteista jäätiköllä, mutta se ei tee kenestäkään valmista jäätikkövaeltajaa. Kurssin lisäksi tarvitaan taitojen harjoittelua ja kokemuksen hankkimista oikeista olosuhteista ammattitaitoisen oppaan tai kouluttajan johdolla.