Laskuvarjojääkärikillan Grönlannin retkikunta 1999

päiväkirja sijainti kuvagalleria varusteet tukijat
retkikunta
GRÖNLANNIN POIKKI HIIHTÄEN
MUUT
TIEDOTTEET
LEHDISTÖTIEDOTE, Vapaa julkaistavaksi heti

RETKIKUNTA GRÖNLANNIN MANNERJÄÄTIKÖN POIKKI KESÄKUUSSA

Laskuvarjojääkärikillan 8- miehinen retkikunta aikoo kesäkuussa ylittää Grönlannin mannerjäätikön hiihtäen ilman ulkopuolista apua.

Retkikunta kokoontuu Keflavikissa Islannissa 2.6. Täältä se siirtyy potkurikoneella Grönlannin itärannikolle ja jatkaa edelleen helikopterilla mannerjäätikön reunalle. Retkikunta jatkaa matkaa hiihtäen, noin 100 kg:n ahkioita vetäen länsirannikolla olevalle Kangerlussuaqin lentokentälle, jonne retkikunnan oletetaan saapuvan heinäkuun alkupäivinä yli kuukauden vaelluksen jälkeen.

Grönlanti on erittäin vaativa vaelluskohde. Se on hyisen kylmä ympäri vuoden. Kylmyyden lisäksi vastuksena on viima, sillä alueella on usein arktisia ns. Pideraq-myrskyjä, joissa tuulen nopeus voi ylittää jopa 50 m/s.

Retkikunta tulee kohtaamaan suurimmat vaikeutensa länsirannikolla, missä jäätikkö liikkuu nopeasti synnyttäen uusia railoja ja aiheuttaen jäävuorien murtumisia. Niin ikään jäätikön sulamisvirrat tulevat olemaan ongelmana.

Loppumatkan vaikeiden olosuhteiden vuoksi kilta lähettää oman yhteyshenkilön Grönlannin länsirannikolle. Hänellä on käytössään sekä pienkone lentotiedustelua että keskiraskas helikopteri retkikunnan mahdollista evakuointia varten.

Retkikunnan johtaja korostaa, että vaikka kyseessä on erittäin vaativa ja vaarallinenkin yritys, turhia riskejä ei oteta, vaan kaikki perustuu retkikunnan jäsenten kokemukseen, huippuluokan varustukseen, kahden viime vuoden huolelliseen valmisteluun sekä itse vaelluksen päättäväiseen toteutukseen. Miehet tullaan evakuoimaan helikopterilla, mikäli jäätikön länsiosa on niin vaarallinen, ettei siitä pääse läpi.

Onnistuessaan retkikunta olisi toinen puhtaasti suomalainen mannerjäätikön ylittänyt retkikunta. Viisimiehinen Pihkala - Boucht retkikunta vuonna 1966 oli ensimmäinen suomalainen Grönlannin poikki hiihtänyt retkikunta. Se ylitti jäätikön koiravaljakoiden avustamana samaa reittiä kuin laskuvarjojääkärit nyt.

Retkikunnan tilannetta voidaan seurata lähes reaali-ajassa internetissä 30.5. alkaen osoitteesta: www.saunalahti.fi/gronlanti

Laskuvarjojääkärikilta on pitkän tähtäyksen suunnitelmansa mukaisesti lähettänyt säännöllisesti retkikuntia sekä vuoristoon että arktisille alueille vuodesta 1995 lähtien ja kerännyt sitä kautta tietoa ja kokemusta, jota myös muut suomalaiset retkeilyn harrastajat voivat hyödyntää. Killan kunnianhimoisena päämääränä on olla vaikeiden vaellusten asiantuntijana maailman kärjen tuntumassa vuoteen 2010 mennessä.

Lisätietoja Grönlannin Retkikunnasta

30.5.1999 asti

Kari Vainio, kari.vainio@pp.inet.fi, puh t.05-18122291, k.05-3684841

1.6. 1999 asti

Kari Suomela, poppis@poppicok.inet.fi, 09-443839, 0400-420002

 

 


LASKUVARJOJÄÄKARIKILTA - AIRBORNE RANGER CLUB OF FINLAND

Webmaster Reklaamikari reklaami@sgic.fi
Sivujen suunnittelu Poppicok
poppis@poppicok.inet.fi

saunalahti