Jäätikkökurssi 9.-10.3.2019

Laskuvarjojääkärikillan jäätikkökurssitoiminta täyttää 20 vuotta! Kurssihistorian aikana olemme kouluttaneet yli 2000 henkilöä. Kouluttajamme ovat kouluttautuneet sekä toimineet vaativissa äärioloissa retkikunnissamme aina Pohjoisnavalta Mount Everestin huipulle!

 

HUIPPUJENGIN JALANJÄLJILLE INKOJEN MAILLE PERUUN

Keväällä 2016 MTV3:lla esitetty Huippujengi-sarja kuvattiin Etelä-Amerikassa, Perun Cordillera Blancan vuoristossa. Laskuvarjojääkärikilta vastasi Huippujengin kilpailijoiden kouluttamisesta sekä retkikunnan johtamisesta.

Samat kasvot olivat toteuttamassa myös Huippujengistä poikinutta amerikkalaisversiota THE ULTIMATE EXPEDITIONia, jonka jaksot pyörivät YOUTUBEN kaupallisella kanavalla!

Nyt sinulla on mahdollisuus kokea Huippujengin maisemat Laskuvarjojääkärikillan kanssa!

 

JÄÄTIKKÖKURSSI

Laskuvarjojääkärikillan uudistettu Jäätikkökurssi on kaksiosainen. Ensimmäinen osa toteutetaan Olhavalla, Repoveden kansallispuistossa. Kouluttajina saatat nähdä tv:stä tuttuja kasvoja. Olhavan osio sisältää turvalliseen liikkumiseen vuoristojen jäätikköalueilla liittyviä tietoja ja taitoja, sekä niiden harjoittelua käytännössä.

Jäätikkökurssin Olhavan osion päämääränä on antaa kurssilaiselle sellaiset tiedot ja taidot, että hän kykenee liikkumaan ohjatusti jäätiköillä ja helpoilla vuorireiteillä.

Olhavan osio on loistava oppimismahdollisuus aiheesta kiinnostuneille tai virkistävä liikuntapainotteinen ulkoilmaviikonloppu vaikkapa kaveriporukalle. Ja mikä parasta, kurssilla tutustut samalla myös muihin samanhenkisiin ihmisiin, joiden kanssa voit vaikka suunnitella yhteisiä retkiä tulevaisuudessa.

Viikonlopun kestävälle Olhavan kurssiosuudelle voit osallistua sitoutumatta Perun retkikuntaan.

Jäätikkökurssille pääsemiseksi vaaditaan 18 vuoden ikä. Osallistujalle on eduksi aiempi kokemus luonnossa liikkumisesta. Jäätikkökurssin Olhavan osion suorittanut saa perustiedot turvallisesta liikkumisesta jäätiköillä ja vuorireiteillä. Jäätikkökurssin Olhavan osio hyväksytysti suorittaminen oikeuttaa osallistumaan järjestämällemme jatkokurssille. Jatkokurssilla kiivetään Perun Andeilla ja noustaan 5000-6000 metrin korkeuteen.

 

OLHAVAN KURSSIVIIKONLOPUN KOULUTUSSISÄLTÖ

Jäätikkökurssi sisältää viikonlopun aikana teorialuennot Orilammen Majalla, sekä käytännön harjoittelun ja rastikoulutuksen Valkealan erämaa-alueella, Olhavanlammella.

Koska oppitunnit Orilammella alkavat aamulla, sinulla on mahdollisuus saapua paikalle jo perjantaina ja saunoa sekä yöpyä Orilammen Majalla.

Ohjelmarunko on seuraava:

OPPITUNNIT ORILAMMELLA (lauantaina klo 09:00-14:00)

 • Vuoristot ja jäätiköt vaellusalueena
 • Turvallisuus ja riskit liikuttaessa vuoristossa
  (mm. vuoristosairaudet, lumi-, kivi- ja jäävyöryt, serakit, sään vaikutus, jne.)
 • Varusteet ja niiden esittely

RASTIKOULUTUS OLHAVANLAMMELLA

 • Köysistön muodostaminen
 • Jääseinämän nousu
 • Jyrkän lumirinteen nouseminen
 • Kallioseinämän nousu
 • Railosta pelastautuminen
 • Laskeutuminen
 • Varuste-esittely
 • Ruokailu sekä yöpyminen ulkona

Myös majoittuminen ja yöpyminen ovat osa koulutusta, sillä milloin vaeltaja ei etene, hän joko huoltaa varusteitaan tai lepää. Mitä korkeammalle vuoristoon mennään ja mitä pidemmästä reissusta on kysymys, sitä tärkeämmäksi tulee toimintakunnon säilyttäminen.

Aikainen herätys on myös eräs opeteltava tai kerrattava asia. Vuoristossa lähdetään usein aamuyöstä liikkeelle, jotta vaaralliset alueet voidaan ylittää silloin, kun ne ovat turvallisimmillaan. Päivällä paistava aurinko tuo yleensä iltapäivällä tullessaan kivi- ja lumivyöryt.

HUOM!  Kurssi antaa käsityksen tarvittavista tekniikoista ja olosuhteista jäätiköllä, mutta se ei tee kenestäkään valmista jäätikkövaeltajaa saati vuorikiipeilijää. Kurssin lisäksi tarvitaan taitojen harjoittelua ja kokemuksen hankkimista oikeista olosuhteista ammattitaitoisen oppaan tai kouluttajan johdolla.

 

KENELLE
Kurssi soveltuu reippaille fyysisesti perusterveille ulkoilmaihmisille. Sinun ei tarvitse olla supernainen tai -mies osallistuaksesi kurssille. Vaatimuksena on 18 vuoden ikä. Aiempi kokemus luonnossa liikkumisesta on eduksi.

 

MILLOIN
Vuonna 2019 järjestetään yksi Jäätikkökurssi 9.-10.3.2019

 

MITÄ MUKAAN
Teorialuennoille tarvitset muistiinpanovälineet. Lisäksi kyltymätöntä oppimishalua, sammutatonta pilkettä silmäkulmaan ja positiivista mieltä! 🙂

Varustus, jolla selviät viikonlopun ulkona ml. yöpyminen ja ruokailut (teltta, makuupussi, ruoanvalmistusvälineet yms.), sekä pystyt toimimaan eri rasteilla.

Lämpötila aikaisempien kurssien aikoina on vaihdellut +3 ja –30 välillä, sekä sää räntäsateesta auringonpaisteeseen! Hyväksi havaittu on ainakin tarpeeksi lämmin makuupussi sekä kaksi makuualustaa.

Sovi kavereittesi kanssa kuka ottaa teltan, keittimen ja mitä syötte. Myös hangessa nukkuminen on mahdollista. Ruokailua suunniteltaessa on hyvä huomata, ettei sunnuntaina ole erillistä ruokailutaukoa, joten varaa reppuun pientä purtavaa ja paljon lämmintä juomaa.

Hyväksi asusteeksi on osoittautunut kuoripuku ja vaellus/varsikengät, sekä lämmintä taukoja varten. Järven jäällä saattaa olla vettä, joten varaudu jalkojen kastumiseen tai pidä kiipeily/vaelluskenkien lisäksi kumisaappaat mukana. Ota mukaan myös varasukat ja varakäsineet.

Tarvitset lisäksi otsa- tai taskulampun (lauantain viimeinen rasti pidetään pimeässä ja sunnuntaina herätys on ennen kukonlaulua)

Matka parkkipaikalta Olhavanlammelle on n. 3,2 km, joten liikaa ei kannata kantaa, mutta ei myöskään liian vähän. Sukset helpottavat usein kulkemista huomattavasti, mikäli on pakkasta ja lunta. Moni on vuosien varrella vetänyt varusteensa autolta toiminta-alueelle pulkalla. Kannattaa huomioida, että matkan varrella on sekä ylä- että alamäkeä.

Mikäli sinulla on omia kiipeilyvarusteita, suosittelemme niiden käyttämistä (valjaat, jääraudat, kypärä), niin säästyt varusteiden vaihdoilta rasteilla. Mitään ei tarvitse kuitenkaan ostaa, ellet välttämättä halua. Kurssin hinta sisältää kaikki tarvittavat kiipeilyvälineet. Kurssilla tutustut myös alan erityisvarusteisiin, mikä helpottaa niiden hankkimista myöhemmin.

 

PALJONKO
Vuonna 2019 jäätikkökurssin uudistetun Olhavan osion hinta on vuonna 250 € (sis. alv. 24%) Hinta sisältää koulutuksen, tarvittavat erikoisvarusteet lainaksi sekä opetusmateriaalin. Lauantaiaamuna tarjoamme oppituntien alkuun aamukaffet ja suolapalan sekä lounaan seisovasta pöydästä Orilammen Majalla ennen maastoon lähtöä.

Mikäli matkustat kauempaa tai haluat muuten vain saapua paikalle jo perjantaina, majoittuminen ja ruokailu onnistuu omakustanteisesti Orilammen Majalla. Ota itse yhteyttä Orilammen Majaan. Jos saavut paikalle jo perjantaina ja haluat saunoa, olet tervetullut iltasella savusaunan lauteille – tarjoamme makeat pehmeät löylyt.

Laskuvarjojääkärikiltaan kuuluvat saavat kurssinmaksusta 20% alennuksen.

 

ILMOITTAUTUMINEN
Ilmoittautuminen Jäätikkökurssille tapahtuu netti-ilmoittautumiskaavakkeella, jolta löydät kurssien maksuohjeet ja peruutusehdot. Toimi ohjeiden mukaan.

Päästyäsi ”ILMOITTAUTUMINEN ONNISTUI!”-sivulle tietosi on tallennettu. Ilmoittautumisen jälkeen saat ilmoittamaasi sähköpostiosoitteeseen Olhavan viikonloppuun liittyvää materiaalia.

>> Siirry kurssi-ilmoittautumiseen