HUIPPUJENGIN JALANJÄLJILLE INKOJEN MAILLE PERUUN

MTV3:lla pyörinyt Huippujengi-sarja kuvattiin Etelä-Amerikassa, Perun Cordillera Blancan vuoristossa. Laskuvarjojääkärikilta vastasi Huippujengin kilpailijoiden ja tuotantotiimin kouluttamisesta, sekä retkikunnan johtamisesta.

Nyt sinulla on mahdollisuus kokea Huippujengin maisemat Laskuvarjojääkärikillan kanssa!

Laskuvarjojääkärikillan Jäätikkökurssin Suomessa järjestettävä 1.osa on jo yli 20-vuotias! Kurssihistorian aikana olemme kouluttaneet yli 2000 henkilöä. Kouluttajamme ovat toimineet vaativissa äärioloissa hiihto- ja vuorikiipeilyretkikunnissa ympäri maailman, Pohjoisnavalta aina Mount Everestin huipulle!

Jäätikkökurssin 1.osa on siis ehtinyt jo aikuiseen ikään, mutta kasvuprosessi jatkuu. Kurssi kestää tänä vuonna ensimmäistä kertaa koko viikonlopun alkaen perjantaina, ja sisältää majoituksen täysihoidolla Orilammen Majan osuudella. Lauantai-iltapäivällä siirrymme maastoon, missä yövymme sunnuntaihin. Jäätikkökurssin 1. osioon osallistuminen ei sitouta osallistujaa Perun retkikuntaan.

Voit osallistua kurssille vasta lauantaiaamusta alkaen, jolloin hinta on 269 € (sis. alv. 24%).

Vaikka kurssin pääteema onkin jäätikköisillä vuoristoalueilla liikkuminen, haluamme vastata asiakkaiden toiveisiin. Moni vuorten kävijä harrastaa vapaalaskua, ja kurssi alkaakin tänä vuonna jo perjantai-iltana lumivyöryluennolla!

Lumivyöryluennon tulee vetämään Finlavin Ilari Kurri. Ilari on todellinen tekijämies, joka on touhunnut vuorilla ympäri maailman 90-luvun alusta alkaen. Tämä pitkän linjan vuoriukko on tullut tutuksi vuosien varrella myös Elämysmatkojen oppaana Japanissa. Ilari on kouluttautunut  lumivyöryasioissa niin Suomessa kuin Ruotsissa. Loistava uusinta tietoa vyöryistä ja välineistä sisältävä pläjäys siis perjantai-iltana ennen savusaunaa!

JÄÄTIKKÖKURSSI

Laskuvarjojääkärikillan uudistettu Jäätikkökurssi on kaksiosainen. Ensimmäinen osa toteutetaan Olhavalla, Repoveden kansallispuistossa. Kouluttajina saatat nähdä Huippujengi-televisiosarjasta tuttuja kasvoja.

Jäätikkökurssin ensimmäinen osio sisältää turvalliseen liikkumiseen vuoristojen jäätikköalueilla liittyviä tietoja ja taitoja, sekä niiden harjoittelua käytännössä. Nyt mukana myös Finlavin lumivyöryluento!

Jäätikkökurssin Olhavan osion päämääränä on antaa kurssilaiselle sellaiset tiedot ja taidot, että hän kykenee liikkumaan ohjatusti jäätiköillä ja helpoilla vuorireiteillä.

 

KENELLE

Kurssi soveltuu reippaille fyysisesti perusterveille ulkoilmaihmisille. Sinun ei tarvitse olla supernainen tai -mies osallistuaksesi kurssille. Vaatimuksena on 18 vuoden ikä. Alle 18-vuotias, mutta 15 vuotta täyttänyt voi osallistua huoltajansa seurassa. Aiempi kokemus luonnossa liikkumisesta on eduksi.

Olhavan osio on loistava oppimismahdollisuus aiheesta kiinnostuneille tai virkistävä liikuntapainotteinen ulkoilmaviikonloppu vaikkapa kaveriporukalle. Ja mikä parasta, kurssilla tutustut muihin samanhenkisiin ihmisiin, joiden kanssa voit vaikka suunnitella yhteisiä retkiä tulevaisuudessa.

Jäätikkökurssin Olhavan osion suorittanut saa perustiedot turvallisesta liikkumisesta jäätiköillä ja vuorireiteillä.

Jäätikkökurssin Olhavan osion hyväksytysti suorittaminen oikeuttaa osallistumaan järjestämällemme jatkokurssille, mutta Olhavan osiolle osallistuminen ei sido sinua Perun retkikuntaan. Jatkokurssilla kiivetään Perun Andeilla ja noustaan 5000-6000 metrin korkuisille vuorille!

 

OLHAVAN KURSSIVIIKONLOPUN SISÄLTÖ

Jäätikkökurssin 1. osa

Jäätikkökurssi sisältää viikonlopun aikana teorialuennot Orilammen Majalla, sekä käytännön harjoittelun ja rastikoulutuksen Valkealan erämaa-alueella, Olhavanlammella.

Kurssi alkaa Orilammen Majalla perjantaina 6.3.2020 klo 18 ruokailulla ja huoneisiin tsekkautumisella. Klo 19 alkaa Finlavin Ilari Kurrin lumivyöryluento – älä myöhästy! Illalla löylytellään savusaunassa ja nukutaan lakanoissa. Lauantaiaamuna noustaan aamiaiselle, opiskellaan pari tuntia teoriaa, ja siirrytään lounaan jälkeen maastoon, missä vietetään koulutuksen parissa omavaraisesti seuraava vuorokausi. Kaikki tämä sisältyy kurssin hintaan! Mikäli et osallistu perjantain lumiturvallisuusosioon etkä yövy, kurssi alkaa osaltasi klo 0900.

Huomioithan, että kurssihinta ei sisällä:

 • kuljetuksia
 • lauantain lounaan jälkeisiä ruokia ja ruokailuvarusteita maastossa
 • henkilökohtaisia varusteita (kiipeilyvarusteet saat kurssilta lainaan)
 • majoitus- ja yöpymisvarusteita

Ohjelmarunko on seuraava:

PE 6.3. KLO 18, ORILAMMEN MAJA

 • Huoneiden tsekkaus
 • Ruokailu (seisova pöytä)
 • klo 19 Lumivyöryluento
 • klo 22 maankuulu savusauna

LA 7.3. ORILAMMEN MAJA

 • klo 0800 aamupala
 • klo 0900 teoria yläkerran luentosalissa
  • Vuoristot ja jäätiköt vaellusalueena
  • Turvallisuus ja riskit liikuttaessa vuoristossa
   (mm. vuoristosairaudet, serakit, sään vaikutus, jne.)
  • Varusteet ja niiden esittely
 • klo 11 ruokailu (seisova pöytä)
 • klo 12 siirtyminen Olhavalle, Repoveden kansallispuistoon
 • klo 14 Rastikoulutus alkaa
 • klo 18 Rastikoulutus päättyy
 • majoittautumistoimet

SU 8.3.

 • klo 0600 herätys
 • klo 0800 rastikoulutus jatkuu
 • klo 1430 koulutus sekä kurssin virallinen osuus loppuu ja leiri tyhjenee
 • klo 1600 Laskuvarjojääkärikilta tarjoaa halukkaille savusaunan Orilammen majalla, minkä jälkeen mahdollisuus omakustanteiseen lounaaseen

RASTIKOULUTUS OLHAVANLAMMELLA

 • Köysistön muodostaminen
 • Jääseinämän nousu
 • Jyrkän lumirinteen nouseminen
 • Kallioseinämän nousu
 • Railosta pelastautuminen
 • Laskeutuminen
 • Varuste-esittely
 • Ruokailu sekä yöpyminen ulkona

Myös majoittuminen ja yöpyminen ovat osa koulutusta. On ensiarvoisen tärkeää oppia pitämään huolta itsestään ja varusteistaan. Riittävä lepo on tärkeä tekijä jaksamisen ja terveenä pysymisen kannalta. Mitä korkeammalle vuoristossa kiivetään ja mitä pidemmästä reissusta on kysymys, sitä tärkeämmäksi tulee toimintakunnon säilyttäminen.

Aikainen herätys on myös eräs opeteltava tai kerrattava asia. Vuoristossa lähdetään usein aamuyöstä liikkeelle, jotta vaaralliset alueet voidaan ylittää silloin, kun ne ovat turvallisimmillaan. Päivällä paistava aurinko tuo yleensä iltapäivällä tullessaan kivi- ja lumivyöryt.

HUOM!  Kurssi antaa käsityksen tarvittavista tekniikoista ja olosuhteista jäätiköllä, mutta se ei tee kenestäkään valmista jäätikkövaeltajaa saati vuorikiipeilijää. Kurssin lisäksi tarvitaan taitojen harjoittelua ja kokemuksen hankkimista oikeista olosuhteista ammattitaitoisen oppaan tai kouluttajan johdolla.

MILLOIN
Vuoden 2020 Jäätikkökurssi järjestetään 6.-8.3.2020

 

MITÄ MUKAAN

Teorialuennoille tarvitset muistiinpanovälineet. Lisäksi kyltymätöntä oppimishalua, sammutatonta pilkettä silmäkulmaan ja positiivista mieltä! 

Varustus, jolla selviät viikonlopun ulkona ml. yöpyminen ja ruokailut (teltta, makuupussi, ruoanvalmistusvälineet yms.), sekä pystyt toimimaan eri rasteilla.

Lämpötila aikaisempien kurssien aikoina on vaihdellut +3 ja –30 välillä, sekä sää räntäsateesta auringonpaisteeseen! Hyväksi havaittu on ainakin tarpeeksi lämmin makuupussi sekä kaksi makuualustaa.

Sovi kavereittesi kanssa kuka ottaa teltan, keittimen ja mitä syötte. Myös hangessa telttapatjalla nukkuminen on sallittua. Ruokailua suunniteltaessa on hyvä huomata, ettei sunnuntaina ole erillistä ruokailutaukoa. Päivä on pitkä, joten varaa reppuun pientä purtavaa ja paljon lämmintä juomaa ja varavaatetta.

Hyväksi asusteeksi on osoittautunut kuoripuku ja vaellus/varsikengät, sekä lämmintä taukoja varten. Mikäli sinulla on ns kovat kiipeily- tai jääkiipeilybootsit, ota ne mukaan. Järven jäällä saattaa olla vettä, joten varaudu jalkojen kastumiseen tai pidä kiipeily/vaelluskenkien lisäksi kumisaappaat mukana. Ota mukaan myös varasukat ja varakäsineet.

Tarvitset lisäksi otsa- tai taskulampun (lauantain viimeinen rasti pidetään pimeässä ja sunnuntaina herätys on ennen kukonlaulua)

Matka parkkipaikalta Olhavanlammelle on n. 3,2 km, joten liikaa ei kannata kantaa, mutta ei myöskään liian vähän. Sukset helpottavat usein kulkemista huomattavasti, mikäli on pakkasta ja lunta. Moni on vuosien varrella vetänyt varusteensa autolta toiminta-alueelle pulkalla. Kannattaa huomioida, että matkan varrella on sekä ylä- että alamäkeä.

Olhavanlammen välittömässä läheisyydessä on kaivo, jonka vesi on juomakelpoista.

Mikäli sinulla on omia kiipeilyvarusteita, suosittelemme niiden käyttämistä (valjaat, jääraudat, kypärä), niin säästyt varusteiden vaihdoilta rasteilla. Mitään ei tarvitse kuitenkaan ostaa, ellet välttämättä halua. Kurssin hinta sisältää kaikki tarvittavat kiipeilyvälineet. Kurssilla tutustut myös alan erityisvarusteisiin, mikä helpottaa niiden hankkimista myöhemmin.

 

PALJONKO

Vuonna 2020 jäätikkökurssin uudistetun Olhavan osion hinta on vuonna 349 € (sis. alv. 24%) Hinta sisältää koulutuksen, tarvittavat erikoisvarusteet lainaksi, opetusmateriaalin sekä täysihoidon Orilammen Majalla lauantain maastoon lähtöön asti! Nälkäisenä ei siis tarvitse lähteä reippailemaan.

Voit osallistua kurssille vasta lauantaiaamusta alkaen klo 0900, jolloin hinta on 269 € (sis. alv. 24%).

 

Laskuvarjojääkärikiltaan kuuluvat saavat kurssinmaksusta 15% alennuksen. Asiakas voi käyttää vain yhtä etua.

ILMOITTAUTUMINEN
Ilmoittautuminen Jäätikkökurssille tapahtuu netti-ilmoittautumiskaavakkeella, jolta löydät kurssien maksuohjeet ja peruutusehdot. Toimi ohjeiden mukaan.

Päästyäsi ”ILMOITTAUTUMINEN ONNISTUI!”-sivulle tietosi on tallennettu. Ilmoittautumisen jälkeen saat ilmoittamaasi sähköpostiosoitteeseen Olhavan viikonloppuun liittyvää materiaalia.

>> Siirry kurssi-ilmoittautumiseen